Pekař peče housky….a jen pro nás!

Klademe důraz na to, aby naše zdravé a kaloricky vyvážené svačiny byly vyrobeny z těch nejlepších surovin. To samozřejmě platí i pro občerstvení, které připravujeme v rámci nejrůznějších oslav a firemních večírků. Abychom si za tím mohli i stát, vybíráme jen nejlepší místní dodavatele. Spolupracujeme s farmářskými obchody (viz. článek Naše výrobky ve farmářských obchodech) a lokálními živnostníky. Důvod je jednoduchý. Naší prioritou není zisk, ale práce, kterou nabízíme zdravotně znevýhodněným. Ti se navíc v rámci naší společnosti Možnosti tu jsou mohou zapojit i do programu pracovních rehabilitací probíhajících v naší kavárně Kačaba v Prokopově ulici. 

Příkladem dodavatele, u kterého můžeme a zároveň bychom i měli začít, je Pekařství CZ. To nám dodává základ našich svačin. 

Pekařství CZ, které má i vlastní obchod, najdete v plzeňské Veleslavínově ulici. Má za sebou poměrně dlouhou historii. Její původní majitel, který pekárnu provozoval přes osmnáct let se před pěti lety rozhodl skončit. Poměrně dlouho ale hledal někoho, kdo by pekárnu přebral a komu by nevadila velmi náročná práce. Vzhledem k zmíněné náročnosti se o přehnaném zájmu ovšem hovořit nedalo. Alespoň do chvíle, kdy se v roce 2011 na převzetí dohodli dva kamarádi Roman Dlabač a Zdeněk Probst. A protože o Romana zná více lidí jako Cyrila, vzniklo Pekařství CZ. Není žádným tajemstvím, že oba byli v tu dobu naprostí laici. Nicméně od bývalého majitele dostali patřičné know-how a entuziasmus, který měli, je přiměl se ještě více zdokonalit. Stávající sortiment postupně rozšířili a vlastně ho rozšiřují dodnes. Každý měsíc tak zkouší nové produkty, které uvádí na trh. Rádi by podle svých slov obměňovali častěji, ale vzhledem k vytíženosti jsou rádi, že stihnou uspokojit stávající zákazníky. Těch je dnes něco přes padesát a největší část z nich tvoří vyhlášené plzeňské restaurace.

Nabídka Pekařství CZ je oproti jiným pekárnám daleko širší. Mezi jejich stálý sortiment patří mimo několika druhů chleba také rohlíky, koblihy, koláče, housky na burgery i na hot dogy, preclíky, toustový chléb a mnoho dalších produktů. Jen pro náš projekt Zdravá svačina pak vyrábějí například housky, světlé bagety a toustový chléb.

Pokud budete mít někdy cestu přes Náměstí Republiky, určitě si zajděte do jejich obchodu ve Veleslavínově ulici. Nebudete litovat. Přejeme vám hezký den!

Tým Zdravá svačina

Náš nový školní bufet

Vůbec první plzeňskou školou, kde dostal náš tehdy nový a začínající projekt Zdravá svačina šanci bylo Církevní gymnázium, které již řadu let sídlí v budově na Mikulášském náměstí.Byli jsme samozřejmě moc rádi a snažili jsme se škole vyjít maximálně vstříct. Mezi naše někdejší plány patřilo i zbudování školního kiosku, což se ovšem vzhledem k nedostatku vhodných prostor ukázalo jako nerálné. Léta jsme zde provozovali alespoň pult, který se i tak stal mezi studenty velmi oblíbeným. V současnosti zde již mimo každodenní předávky objednaných svačin ale žádný volný prodej neprobíhá. Naše plány jsme však zůročily na nové Církevní ZŠ a SŠ Plzeň, která se slavnostně otevřela 1. září 2016 v Táborské ulici v Plzni na Slovanech.

Pro naše bistro jsme od vedení školy dostali přidělené krásné prostory v sousedství školní vzrostlé zahrady, která si přímo říká o venkovní posezení. Možná se tak dočkáme toho, že se u nás v budoucnu zastaví i kolemjdoucí směřující k nedalekému Bazénu Slovany nebo do sousední haly TJ Lokomotiva Plzeň. A protože v budově mimo základní je i střední škola, nabízíme studentům, učitelům i rodičům mimo svačin také sendviče, bagety, zákusky, saláty, polévku, objednávkovou službu a v neposlední řadě i vynikající kávu z plzeňské pražírny Orient Cofee.

Otevřeno máme každý den a to od 7:30 do 13:30. Na závěr si dovolíme ještě krátkou a veselou historku „z natáčení.“ Každý nový začátek je těžký a i když se snažíte sebevíc, vždy něco nevyjde dle vašich představ. Ani my nejsme jiní. Už jsme zmiňovali slavnostní otevření 1.9., na které se dostavila celá řada vzácných a velmi významných hostů. Paní ředitelka je při prohlídce školy zavedla také k nám do bistra na dobrou kávu. Ukázalo se, že jsme v rámci příprav kdesi zapomněli nejen podšálky, ale i lžičky. Slovy klasika: Krve by se v nás nedořezal. Nezbývalo nám, než spontánně improvizovat. Pod malý kávový šálek jsme použili dezertní talířky s ubrouskem. Větší problém ale nastal s lžičkami. Naše plastové lžičky totiž mohly v mnoha hostech evokovat známou scénu z kultovního filmu Pelíšky. Naštěstí doba se změnila a současný plast je již o poznání odolnější, než někdejší východoněmecká produkce.

Doufáme, ale že si naši významní hosté přesto na kávě pochutnali a nezanevřeli na nás pro malé zaškobrtnutí. Jako omluvu jim po přečtení těchto řádek nabízíme další kávu zdarma. Děkujeme a těšíme se na návštěvu.

Tým Zdravá svačina